maanantai 15. heinäkuuta 2013

Lapasistaan kuulu

Kesälomareissumme ovat yleensä suuntautuneet Länsi- tai Etelä-Suomeen. Nyt emme kuitenkaan keksineet mitään sopivaa paikkaa, niinpä vietimme viisi päivää Latviassa Riiassa. Siellä emme olleet ennen käyneetkään. Lankakauppoja en erityisesti metsästänyt, mutta niitä kyllä sattui kohdalle useampikin.

Hobbywoolin (Maza Pils 6) edessä on hauskat koristeet. Itse kaupassa on enimmäkseen valmiita, käsinneulottuja neuleita. Takahuoneessa on myös suppea lankavalikoima, mm. Rowania, Langia ja vironvillaa. Erittäin hyvä palvelu. 

Zirgu iela 3:ssa sijaitseva lankakauppa on valikoimiltaan hyvä, ja langat ovat kauniisti esillä. Tarjolla on mm. italialaisia ja saksalaisia lankoja. Kauppa sijaitsee Hobbywoolin tavoin vanhan kaupungin sydämessä.

BlogiPoika (11 v.) bongasi lankakaupan Riian sirkuksen vastapäätä, kun oltiin esitykseen menossa. Itse myymälä oli kellarikerroksessa ja aika epämääräisen näköinen. Langat olivat pääasiassa turkkilaisia ja akryylipitoisia, mutta pari kivaa sukkalankaa lähti mukaan. Täälläkin oli oikein ystävällinen, englantia puhuva rouva palvelemassa asiakkaitaan. 


Vaaleanpunainen kimallelanka Zirgu ielan kaupasta (1, 39 latia/kerä). Sukkalangat sirkuksen lähellä olevasta kaupasta - maksoivat yhteensä n. 7 euroa.

En ollenkaan muistanut, että Latvia on kuuluisa perinnelapasistaan. Vahingossa satuin ehkäpä meikäläistä Taito-shopia vastaavaan kauppaan, Sena Kletsiin (Ratslaukuma 1), jossa oli esillä mm. kansallispukuja. Lapasosasto näytti tältä:

Siinä lapasia ihaillessani tulin jutustelleeksi myyjän kanssa. Hän mainitsi, että lapasista on viime vuonna ilmestynyt kirjakin, joka on tosin jo melkein loppuunmyyty. Kirja on Maruta Grasmanen yli nelisataasivuinen opus Latviesa cimdi. Onneksi heillä vielä oli kaupassa tätä aarretta, hintaan 25 latia. Teoksessa on esitelty kymmenittäin (ehkä enemmänkin, en ole laskenut) eri lapasmalleja luokiteltuina vielä alueittain. Yhdellä aukeamalla on sekä ruutupiirros että kuva valmiista lapasesta. Teoksen lopussa on lyhyt englanninkielinen tiivistelmä. Vuosikymmeniä sitten on kai ilmestynyt teos Latvian mittens. Sitä en ole koskaan nähnyt, joten en tiedä, onko verrattavissa tähän teokseen.

Tyttärille tuliaisiksi on tietysti lapaset, nämä tosin Hobbywoolista:

 Tämä käsityöaiheinen postaukseni huipentuu käsityöhön: perussukat itselle Opalista: 
 
 
Riika on oikein mukava paikka. Sinne voisi mennä toistekin. Ja anteeksi laiskuus, en jaksanut etsiä erikoismerkkejä latviankielisiin nimiin.

5 kommenttia:

 1. Onpa mahtavia lapasia! Ja ihanat sukat olet tehnyt.

  VastaaPoista
 2. Kerran on Riikassa käynyt ja ihastuin kaupunkiin. Siellä on kiva Tuulimyllyravintola.

  Kauniit sukat!

  VastaaPoista
 3. Tuo kirja olisi kyllä varsinainen aarre!

  VastaaPoista
 4. Kauniita kuvia olet laittanut. Minä joskus tallensin semmosen sivuston kun CIMDU RAKSTI. Siellä on ainakin nuo mallikuviot kuin tuossa kirjan vieressä olevissa kintaissa. Olen niistä malleista muutaman neulonut kun ovat niin kauniita ja minä tykkään kukallisista.

  VastaaPoista
 5. mites mun silmään ei sattunu eheinäkuun lopussa yhtään lankakauppaa... Ehkä parempi niin. Perheen kanssa kävimme ja kivan oloinen kaupunki oli.

  VastaaPoista